2KANTEN VAN LAOS - Reisverslag uit Vientiane, Laos van marc kleer - WaarBenJij.nu 2KANTEN VAN LAOS - Reisverslag uit Vientiane, Laos van marc kleer - WaarBenJij.nu

2KANTEN VAN LAOS

Door: junglemarcback2thewoods

Blijf op de hoogte en volg marc

23 Maart 2012 | Laos, Vientiane

Na al het gebowl van de afgelopen dagen ,was het wel even tijd om wat van het echte Laos te zien!!
Dus hadden we (Andreas,Hampus,Frederick,luis,Chris en ik) een minivan gehuurd om de binnenlanden van Laos te bezichtigen!
Na verschillende stops van onze kant om te eten en van Tui's(chauffeur)kant(weet niet waarom,maar hij moest bij een hoop mensen gedag zeggen;-)) was het tijd om Luang Prabeng te verlaten! Eerst moest er getankt worden ,maar aangezien er geen elektriciteit was ,duurde dit ook nog even!
Maar uiteindelijk konden we op weg en het duurde daarna ook niet voordat we al in bijna onbewoond gebied waren!
Laos is dus een voormalige franse kolonie,en dat zie je best terug in een stadje als Luang Prabeng met veel koloniale gebouwen en de broodjes!
Maar hier in het binnenland gaat de tijd denk terug naar voor die tijd ;-),
de hutjes waar deze mensen in wonen ,zijn gewoon gevlochten bamboo matten als muren en overlappende bladeren als dak!
Deze dorpjes variëren dan van 10 tot 100 van deze hutjes! Ene of het andere dorpje scheelt natuurlijk wel ,maar erg veel luxe hebben ze niet!
En dan moet je denk wat anders met je tijd doen ,want iets wat er wel echt erg veel zag,waren kinderen!! Langs de hele weg waar we gingen ,bleven de kids langs de weg spelen of met takken slepen etc!
Bij een paar dorpjes gestopt om de dorpjes een beetje te verkennen en wat fotos hier en daar te nemen!
De lunch was bij een hele mooie plek ,bij een brug over een groot dal!erg mooi daar ,maar we moesten nog verder om een beetje op schema te blijven!
Was ook bijna donker toen we bij een guesthouse aankwamen,deze was heel erg basic,met alleen een soort van bed met dun matrasje en muskietennet! Was verder ook weinig te doen in het dorpje ,dus na een Noodlesoepje als diner bij de enigste restaurant in het dorp ,had ik het wel even gezien!
Na een filmpje op mn laptop (wat een luxe) viel ik in slaap om de volgende dag een hoop kilometers te maken in de minivan!
Na weer verschillende stops kwamen we aan in Phonsavan,dit was dan wel weer een stadje van enige grote,en hier was het guesthouse dan ook alweer veel beter! Na het diner gingen Luis,Chris ,Tui en ik nog even na de plaatselijke disco waar Luis en ik nog even Hotel California gekareokeet hebben,uiteraard liep de hele tent leeg,of het moest komen dat ook hier een avondklok geld! ;-)
Iig lagen we dus weer op tijd ,om de volgende dag eerst bij een politiebureau een ticket voor een toeristisch terrein te halen!
Dit was de plain of Jars ,en dit waren 10tallen grote en kleine uitgekerfde grote potten,ze weten nog steeds niet hoe ze daar gekomen waren,en daar konden wij ze verder ook niet mee helpen! Was ook verder niet zo heel interessant,op het gegeven na dat hier tijdens de jaren 70 oorlog heel veel bommen zijn gedropt ,dus je mocht ook niet van de gebakende paden af!
Na een klein uurtje zaten we dan ook weer in de auto om het laatste stuk naar Vang Viang afteleggen,waar we ong 5 uur aankwamen! Guy (de andere engelse jongen) was ons al een paar dagen vooruit gegaan ,en had een perfecte guesthouse geregeld! En met Andreas als roomie hoefde ik ook niet de volle mep te betalen!! :-D
Vang Viang is de backpackersplace van Laos!! Ten eerste is de omgeving erg mooi om te zien met grote kalkstenen rotsen die de horizon aangeven,dan loop er een rivier doorheen en was dat dus een hele goeie plek om daar veel hotels te bouwen,met hotels komen ook de restaurants en de bars!!
Wou deze avond nog even rustig aan doen om morgen fris aan het tuben te beginnen,dus na het avondeten m'n kamer maar opgezocht! De anderen gingen wel uit,en zo erg dat Luis erna na verdwaald te zijn op straat in slaap was gevallen en s'nachts van z'n telefoon en geld is beroofd(andere kant van het "vriendelijke" Laos) :-(
Volgende ochtend na een grote baguette te hebben weggewerkt en (bijna)iedereen verzameld was,in de tuktuk 5kilometer stroomopwaarts gereden voor het eigenlijke doel van elke backpacker hier!! Namelijk het Tuben!! De bedoeling is dat je in een grote opgeblazen vrachtwagenbinnenband de rivier afgaat en dan stopt bij de verschillende bars langs de rivier,aangezien de rivier niet echt hoog staat heb je die autoband niet nodig ,dus maar hop gelijk de bar in!! :-D
En een feest is het wel ,het is een soort carnaval op het water ,waar mensen dan of verkleed of onder de verf langzaam(of snel;-)) dronken worden!
De bars proberen de klanten zo lang mogelijk bij hun bar te houden door heel veel gratis drank wegtegeven en veel spelletjes te doen ,zoals stoelendans met autobanden en heel veel drankspelletjesmaar langzaam verkast het hele gezelschap naar de volgende bar waar alles weer opnieuw begint!! :-D Affijn ,na een middagje in de zon met het hele drankgebeuren zit er aan't eind van de middag de stemming er aardig in ,zodat het wel heel gezellig is!!
Na een tuktuk terug en opgefrist te hebben en wat gegeten ,word de middag dan nog is dunnetjes overgedaan in 1 van de vele barren die vang viang rijk is !! Ook hier aan gratis drank geen gebrek,dus deze avond niet helemaal nuchter m'n bed ingedoken!!;-)
Was al met al toch wel weer optijd wakker en na wat inkopen in het dorp om toch ook iets gezelliger (je word er in meegesleurd)voor de dag te komen ,waren we rond 1uur weer terug bij de eerste bar langs de waterkant om de dag van daarvoor nog maar is over te doen!!
Was St.patricks Day,en hoewel mij dat weinig zegt ,waren er wel opvallend veel mensen in het groen waarvan sommige van top tot teen groen geverfd waren!!
De dag was verder wel een beetje hetzelfde,maar wel heel gezellig!! dus vloog ook weer voorbij!
De volgende dag (zondag18/3 alweer) echt de hele dag besteed aan het bijkomen en op een rondje lopen na door het plaatsje en marktje weinig gedaan!
Er liepen bij het tuben mensen die op hun arm hadden staan :"86days of tubing today!!" ,maar ik had het verder na 2 dagen wel gezien ,en hoewel ik best begrijp om daar even langer rond te hangen ,was het voor mij beter om weer verder te gaan,dus m'n tas weer ingepakt en nog een laatste biertje gedaan ,en maar beetje op tijd gaan liggen om de volgende dag weer door te gaan!!
Maar al met al is het Tuben een erg leuke bezigheid en voor ieder die van zuipen houd aantebevelen!! Jihaaa!!