KOH TAO EN DE WAANZINNIGE ONDERWATERWERELD!
Door: junglemarcback2thewoods
Blijf op de hoogte en volg marc
10 April 2012 | Thailand, Koh Tao
Lag dus deze nacht weer even heerlijk in de nachttrein ,alleen duurde deze reis niet zolang en had mijn wekker op 4 uur gezet om de halte Choupon niet te verslapen! Hier moest ik 1 uurtje wachten om met een hele luxe bus naar de pier te worden gebracht ,alwaar de catamaranboot klaar lag om mij en vele anderen naar 1 van de eilanden te vervoeren!
Mijn halte was Koh tao,ik was hier 4jaar geladen ook al eens geweest, http://junglemarc.waarbenjij.nu/Reisverslag/?Thailand/DE+WAANZINNIGE+ONDERWATERWERELD/&subdomain=junglemarc&module=site&page=message&id=243241
Maar aangezien ik toen alleen gesnorkeld had ,was mijn interesse wel gewekt om ook eens een duik daar te maken! :-D
Op de pier stond er al iemand te wachten met mijn naam op een bordje ,dus maar met deze meegereden op zijn brommer met zijspan om afgezet te worden bij Koh tao paradise, klonk goed om daar een week te verblijven, grappige was dat ik hier schuin tegenover 4 jaar geleden had gezeten ,dus het kwam me wel weer wat bekent voor!!
Had een erg mooie bungalow met uitzicht op de tuin en als ik erg goed keek ook nog een stukje zee!! ;-) was onderhand 3maanden op reis en dit was de eerste zee die ik nu weer is zag ,dus eerst maar zwembroek aan om een lekkere verfrissende duik te nemen!! Dat viel dus wel een beetje tegen omdat het water denk wel 30 graden was!! We zitten hier in een kom en omdat het heel langzaam afloop kan het water dus lekker op temperatuur komen!! Klaag niet ,tis altijd nog veel beter als die altijd heerlijk warme Noordzee!! ;-)
Avondeten was een heerlijk stuk vis van de BBQ!! Smaakte echt prima,zal vast wel een beetje vers zijn geweest!! En na een dvdtje(due date) en een dvdlesje over duiken in slaap gevallen!
Ging hier op Koh tao dus mijn duikbrevet halen ,en daar moest ik dus voor leren ,daarbij hoort ook huiswerk en omdat ik altijd geleerd heb om dat eerst te doen ;-) dus na eerst maar 2 lessen op dvd via mijn laptop gekeken , was het erna tijd voor weer wat ontspanning!
Had een mountainbike gehuurd en was denk ik bijna de enigste die fietste op dit eiland ,begreep ook snel waarom ,want mijn middagtrip ging naar sharkbay en hiernaartoe moest ik over best wel pittige heuveltjes!! (lekker ontspannend ;-)!) Maar met mijn gehuurde snorkel en zwemvliesen het water in om van het supermooie onderwaterwereld te genieten!! Was eigenlijk nog maar net 20 minuten aan het snorkelen toen er een donkere schim op me afkwam !! En toen ik even beter keek en hij/zij ook dichterbij kwam ,bleek het echt een joekel van een schildpad te wezen!! WWWAAUUWW ,ben er nu achter dat onderwater de dingen wel vergroot worden ,maar dan nog was die zeker +1,5 meter lang en 1,2 meter breed!! Wat een beest ,mooie was dat die na me even bekeken te hebben rustig z’n gangetje ging en wat ging eten ,heb minstens 10/15 minuten met hem mee kunnen zwemmen voordat die de echte diepte in dook! Wat een ervaring!! :-D Was dus zelf onderhand ook al aardig in een diep stuk en toen ik een paar haaien zag (vandaar waarschijnlijk de naam van de baai! ;-)) toch maar even naar een ondieper stuk gezwommen ,verder nog wat gesnorkeld ,maar zo mooi als die schildpad werd het natuurlijk niet meer ,hoewel het wel echt heel mooi was wat je daar allemaal onderwater ziet!
Op de fiets weer terug en heerlijk relaxed mijn encounter met de schildpad op me in laten werken! Na het eten op het resort wat echt heerlijk was dus hier ging ik voortaan wel eten ,omdat het toch net even goedkoper was, nog een lesje duiken geleerd en dvdtje (skyline) gekeken!!
Volgende dag moest ik er echt aan geloven en begon mijn echte duikcursus ,Ik had geboekt bij www.duikeninthailand.info (kijk, lekker makkelijk en duidelijke naam ;-)!) En dit werd gerund door Ties en Shirley ,en Nederlands koppel die hier op koh tao hun duikschool hadden opgezet (er zijn slechtere plekken om te wonen ;-)!!) De theorie kreeg ik van Shirley en dat bestond deze ochtend uit de 3 lessen door te nemen die ik dus al gedaan had en een testje te doen aan ’t einde van elke les! Maar zo heerlijk buiten met de zee op de achtergrond was dit toch wel 1 van mijn leukste schooldagen ooit!! De ochtend vloog dan ook voorbij en na een snelle lunch ,was het dan toch echt tijd!!
Met een taxi werden we naar een pier gebracht om daar op de boot te stappen die ons naar de eerste duik site bracht, onderweg kreeg ik nu dus van Ties alle ins en outs over wat we die middag gingen doen en hoe alle uitrusting in mekaar zit!
Omdat ik de enigste was die de duikcursus nu bij www.duikeninthailand.info had geboekt kreeg ik dus een soort van privéles van Ties ,voordeel dat alles lekker snel ging ,en na een paar rondjes zwemmen om de boot en watertrappelen om te kijken of ik zwemvaardig was ,was het tijd om ons ik onze duikpakken te hijsen om met een grote stap in het water te springen !
We moesten een beetje naar de kant zwemmen en omdat het onderhand heel hard begon te regenen en bliksemen was het tijd om kopje onder te gaan naar een meter of 3!! Merkte dat het ademen door een ademapparaat best zwaar ging, was toch wel net even anders dan boven water ,maar na wat gewent te zijn ging dat steeds beter zodat ik voor het eerst in mijn leven langer dan een minuut echt onder water kon blijven!! Whauww!
Hier op 3 meter deden we onze eerste oefeningetjes ,waarna we steeds dieper gingen, was de afgelopen 2 weken nog wel verkouden geweest en dat merkte ik nu met het klaren van je oren , dit is het soort tegendruk geven in je oren om de druk van het water weer op het zelfde niveau te krijgen ,maar door mijn verstopte neus etc. ,ging dit vrij moeilijk bij mij!! Maar na paar keer proberen en langzaam steeds dieper gaan ,zaten we onderhand op een diepte van 13 meter!!
Mooie van snorkelen is dat je alles onderwater goed kan bekijken vanaf boven ,mooie van duiken is dat je er dan ook nog eens gewoon tussen kan zwemmen ,en dat is echt super mooi wat je dan ziet!
Koraal in alle vormen en met daarop verschillende soorten leven wat erop groeit en daartussen door zwemmen dan echt heel heel heel veel vissen in alle kleuren en patronen die je maar kan bedenken!!
T’is echt onwijs mooi wat je dan zo ziet daar onderwater!! :-D Deze eerste duik duurde ongeveer 1 uur en na nog wat oefeningetjes aan de oppervlakte zat deze eerste dag in het water erop! S ’avonds nog wat eten en een lesje om na nog een dvdtje heerlijk in slaap gevallen!
Volgende dag was wel een beetje het zelfde ,dus na nog een lesje van Shirley en een afsluitend examen was het na de lunch weer op naar de boot om deze middag 2 duiken te maken op verschillende plekken, het was allemaal weer erg mooi ,alleen had ik erg last met het klaren van m’n oren zodat die af en toe wel erg pijn deden ,maar het uitzicht onderwater en met alles wat ik zag vergat ik dat ook wel weer zodat ik weer met een voldaan gevoel terug aan land kwam!!
Deze donderdag(29/3) stond mijn laatste duik dag op het programma ,en zodoende lagen we om 10 uur s’ochtends al in het water om met nog 2 duiken met verschillende oefeningen waarbij we op het laatst tot 17 meter diep gingen, t’is echt allemaal erg mooi en als je soms ziet hoe grote vissen er voorbij zwemmen ,moet je toch wel even slikken af en toe!! Mooie van Ties is dat die ook echt wel weet wat er te zien is en waar, zodat hij mij ook vaak op mooie dingen kon attenderen!!
Maar na deze ochtend waren we om half 2 weer terug bij de BigBubble duikschool waarna ik na mijn behaalde examen ,mijn brevet PADI OPENWATER in ontvangst kon nemen, zodat ik nu overal ter wereld tot 18 meter diep mag duiken! JIHAA!!
Thanks Ties &Shirley, voor dit behaalde resultaat!! :-D
Volgende dag wou ik eigenlijk lekker relaxen maar omdat het weer niet echt meewerkte heb ik er maar een heel relaxed dagje van gemaakt zodat ik een beetje bij kon komen van de afgelopen dagen!
De zaterdag 7 april erna besteed om weer met de fiets eropuit te trekken naar een ander strand om daar lekker van de zon en zee en strand te genieten ,volgende dag was het weer tijd om weer verder te gaan zodat ik nog een beetje rustig aan heb gedaan met lekker eten en filmpje en tas inpakken!!
Deze keer verlaat ik het eiland als gecertificeerd duiker ,zodat ik deze vakantie ook nog is wat geleerd heb!! Blub Blub !! ;-)
10 April 2012 - 17:44
Ties & Shirley:
Hey Marc,
Fijn te horen dat je het naar je zin hebt gehad bij ons! Bedankt voor de goede woorden.
We vonden het leuk dat je er was en hopen je nog eens terug te zien.
Groetjes van een zweterig Koh Tao,
Ties & Shirley -
10 April 2012 - 18:40
Mieke:
Onze prachtige Noorderzee kan ook warm worden hoor! wacht nog maar eens een eeuw! :D Super dat je gezwommen hebt met een zeeschildpad. echt te gek!!!! En duiken............dat zou ik ook graag eens willen doen. In Mexico op vakantie heb ik ook gesnorkeld. Prachtig wat je dan allemaal ziet! Verschillende gekleurde,lichtgevende vissen, koraal. Ook een haai gezien! gelukkig had hij het niet zo van mensen, hahaha. Groot geluk gehad :P Ik denk dat je met snorkelen nog meer de zeewereld ingaat ja. Lijkt me echt zohooo super!! Heel veel reisplezier nog Marcie. oh ja, stuur me nog eff jou bankgegevens. Dan maak ik het geld over voor het Thaise fotoboek wat je gestuurd hebt. heel veel groetjes (ik wilde eigenlijk zeggen: uit een prachtig zonnig NL,maar ik wil dan toch afsluiten met de volgende zin......uit een koud, saai en vooral grauw Nederlandje bahhhhh) :D xxxx